Last updated on 4 maj, 2021
Petter Wikström
Petter Wikström är far till Lars Petter Wikström, därom råder inga tvivel. Petter levde till 1864 och finns med i den sista husförhörslängden som finns bevarad från Rute då allt annat förstördes i den förödande branden i Rute prästgård 1871. Där finns även hans hustru Chatarina Larsdotter med.
Det första spåret jag hittar av Petter är troligtvis när han mönstrar på en båt 1813 under namnet Mårten Wigström. I sådana fall skulle Petter heta Petter Mårten Wikström. Jag har sett Petter M Wikström på något ställe men minns inte var nu. Mårten skulle ju också kunna ha varit en bror till Petter.
Mårten Wigström mönstrar som 14-åring på en Jagt (Jakt) med namnet Mathias med befattningen gosse den 22 mars 1813. Fartyget förliser samma år den 10 oktober vid Halls huk. I själva källan finns en notering om två drunknade personer, två namn är också överstrukna. Mårten verkar ha klarat sig.
Nästa spår är från 1815 då Petter mönstrar på jakten Emerentia, nu som jungman. Kapten och ägare till båten är Mathias Fardelin.
Dates
- B. 15 Mar 1798, Rute, Gotland
- M. Date missing
- D. 16 Dec 1864
Parents
- Father: Mårten Persson
- Mother: Catharina Mårtensdotter
Spouse/Partner
Children
- 1821 – Lars Petter
- 1823 – Catharina Dorothea
Siblings
1815 är också första gången Petter dyker upp i mantalslängden. Det är ju naturligt eftersom man vid den här tiden var skattskyldig från 16 års ålder. Han står upptagen som sjöman och är inte kopplad till någon gård. Han är också den ende med namnet Wikström (eller liknande stavningar) i Rute under den här tiden.
Petter finns från och med nu med i mantalslängderna som sjöman och han mönstrar på fler fartyg. Han går från jungman till lättmatros och sedan matros. Det verkar som att säsongen är från mars till oktober ungefär. De små fartygen gick väl antagligen inte på vintern med is och stormar.
Nu hoppar jag vidare lite för något jag har undrat över är hur länge släkten Wikström har bott på Stora Valle i rute. Jag bläddrade igenom lagfartsprotokoll från Norra Gotlands häradsrätt och hittade till slut uppgifter om hur det gick till. Ett mantal 1/16 köptes in på en exekutive auktion för 102 riksdaler år 1830. Här är hela texten som har med det här att göra:
Var den första att kommentera